neštátne zdravotnícke zariadenie – všeobecná ambulancia pre deti a dorast.
neštátne zdravotnícke zariadenie – všeobecná ambulancia pre deti a dorast.

Rady rodičom

Rady rodičom – novorodenec 1. časť


Príchod dieťatka domov z novorodeneckého oddelenia je trochu stresujúci, ale dieťatko si rýchlo zvykne na nové prostredie. Teplota v miestnosti má byť okolo 23 °C, neskôr samozrejme teplotu znižujeme. Dieťa by malo byť primerane oblečené a zo začiatku zavinuté v zavinovačke, novorodenci to obľubujú. Orientačne – dieťatko by malo mať o jednu vrstvu oblečenia viac ako vy. Miesto, ktoré je vhodné na kontrolu teplotnej pohody dieťatka je záhlavie.


Najlepšia výživa pre novorodenca je materské mlieko. Dojčenie prispôsobujeme potrebám dieťatka, intervaly môžu byť aj kratšie, postupne sa režim ustáli na intervale 2,5 – 3 hodín. Dieťatko môže po nakŕmení čkať, nezľaknite sa, čkalo sa mu, aj keď bolo ešte v mamkinom brušku. Niekedy stačí zmeniť polohu, alebo ho priložiť na chvíľu k prsníku. Niekedy môže dieťa po dojčení vracať. Nezľaknite sa, je to normálne. Spozorniete, ak by vracalo prúdom, opakovane väčšie množstvo mlieka.

Ak je grckanie častejšie, stačí dvihnúť postieľku tak, aby malo bábätko hlavu vyššie v uhle približne 30 stupňov. Nenechávajte pri dojčení dieťa príliš dlho na prsníku, predídete tak poškodeniu bradavky. Ak dieťatko na prsníku zaspí, prípadne už len cmúľa bradavku a neprehĺta mlieko, jemne ho odtiahnite.


Strava mamičky, ktorá dojčí by mala byť racionálna, nedráždivá, zo začiatku si dávajte väčší pozor na zloženie stravy, keď už bude dojčenie stabilizované, môžete svoju stravu mať aj pestrejšiu. Neexistuje „slabé“ materské mlieko, Vaše mlieko je presne také, aké Vaše dieťatko potrebuje. Ak by však boli problémy s dojčením, poraďte sa. Ak by vznikla potreba prikrmovať dieťatko, radšej sa so mnou poraďte, aby sme predišli problémom. Plne dojčené dieťa nepotrebuje vodu ani čaj. Len v lete, pri extrémnych horúčavách je možné podávať dieťatku prevarenú vodu.


Kým pupček odpadne, dieťatko nekúpte, resp. kúpte tak, aby sa pupček zbytočne nenamáčal. Ak už pupok odpadne, stačí ho ošetriť 1x denne 60 % liehom, za pár dní sa zahojí. Ak by to hojenie trvalo dlhšie, okolie bolo zapálené, alebo rana mokvala a zapáchala, ozvite sa bezodkladne. Pupok neprelepujte. Kúpanie je pre dieťatko relaxáciou, urobte si z toho príjemný večerný rituál, aj keď nemusíte kúpať dieťatko každý deň. Nepoužívajte kozmetiku do kúpeľa, len detské mydlo na zadoček. Po starostlivom osušení pokožky dieťa natrite olejčekom, ak má suchú pokožku, toto môžete využiť aj na príjemnú relaxačnú masáž celého tela. Teplota vody by mala byť okolo 37 ° C. a miestnosti 25-26 ° C. Aj keď ho nekúpete, je nutné ho umyť, hlavne zadoček, zvýšenú starostlivosť si vyžadujú kožné záhyby, najmä pod pazuškami a na krku. Tieto miesta udržiavame v suchu, zvyšky kožného mazu odstraňujeme pomocou oleja.


Prebaľujte tak často, ako je to potrebné, vždy ale po stolici. Genitálie a zadoček vždy dôkladne umyte, osušte a natrite vhodným krémom na prevenciu zaparenín. Neodporúčam používať zásyp. Stolica novorodenca je tmavá, mazľavá, postupne sa mení na redšiu žltej až horčicovej farby, konzistenciou podobná riedkej praženici. Denne by malo mať dieťatko 6-7 pomočených plienok, stolicu môže mať aj niekoľko krát denne, ale nemusí ju mať aj 2-3 dni (niekedy aj dlhšie, v prípade, ak je dieťatko pokojné, dobre papá, nie je dôvod na paniku).


Balenie naširoko nie je nevyhnutné, vo veku 1 mesiaca pôjdete na vyšetrenie bedrových kĺbov a podľa odporúčania ortopéda budete postupovať ďalej.


Novorodenec môže často kýchať, neznamená to, že je prechladnutý. Nepoužívajte nosné kvapky, na čistenie nošteka sú vhodné izotonické roztoky morskej vody.
Dieťa spinká v postieľke na chrbátiku, prípadne môže byť pootočené na bok, polohy meňte. Nepodkladajte hlavu dieťatka vankúšikom. Ak dieťatko nespí a nie je tesne po nakŕmení, polohujeme ho na brušku. Od 14. dňa života začínajte podávať D vitamín 1 kvapku denne, či potrebuje aj prevenciu krvácania vitamínom K Vám poviem pri prvej návšteve. Bábätko nenatriasajte, ani s nám nerobte rýchle pohyby. Správne dvíhanie z postieľky, nosenie a polohovanie Vám ukážem pri prvej návšteve.


So zdravým donoseným novorodencom môžete v lete začať chodiť von niekoľko dní po príchode z nemocnice, v zime podľa počasia po 2-3 týždňoch. S novorodencom nechoďte von, ak je teplota nižšia ako – 5 °C, prípadne je silný vietor, inverzia alebo hmla. V lete sa vyhýbame extrémnym obedňajším horúčavám.